Suppe er en nem måde at snige ekstra bælgfrugter ind i kosten på, og så giver de ekstra fylde og smag. Til denne opskrift bruger jeg tørre grønne linser der kan købes i langt de fleste supermarkeder. Jeg bruger også den grønne top af porrerne i suppen - de giver ekstra smag og en mørkere farve til suppen.
Kartoffelsuppe med porrer og grønne linser
1 kilo kartofler
600 g porrer (inkl. den grønne top)
1 stort løg
2 spsk olie
2 dl tørre grønne linser
9 dl kogende vand + 2 grøntsagsbouillonterninger
1 dl piskefløde
Salt
Peber
Forslag til topping/tilbehør
Sprødstegt serrano eller bacon
Persille
Kogte æg
Ristede svampe
Lidt af den grønne porretop, skåret i tynde skiver
Sprøde rugbrødsstænger (find opskrift her)
Skræl kartofler og skær dem i grove tern. Skær bunden er porrerne fra og kassér dem, og skær resten af porrerne i grove stykker – skyl dem godt. Gem evt en smule af den grønne porretop som topping til suppen (servér dem i tynde skiver). Skræl løg og skær det i grove tern.
Kog vand og rør bouillonterninger i.
Skyl linser i en si under den kolde hane.
Varm en gryde op med olie og steg løg heri i 2 minutter. Kom kartofler og porrer i gryden og steg yderligere i 3-4 minutter – rør undervejs.
Tilsæt bouillon og grønne linser, rør godt rundt og læg låg på.
Lad suppen simre i ca 30 minutter og rør et par gange undervejs.
Imens suppen simrer, kan du forberede topping/tilbehør.
Når grøntsager og linser er kogt møre blendes suppen med en stavblender – blend kort for en rustik suppe eller blend længere for en ’blød’ og cremet suppe.
Tilsæt piskefløde, salt og peber og rør rundt.
Smag til og server med det ønskede topping/tilbehør.