Forside
/
Opskrifter
/
Koldhævede boller

Koldhævede boller

Fast weekendtradition hos os. Vi bager koldhævede boller hver weekend, og det er simpelthen den dejligste måde at starte dagen på.

Og så er de virkelig budgetvenlige: 15 af de her økologiske koldhævede boller koster nemlig kun 10,-! Bollerne skal blot røres sammen aftenen inden, hæve på køl og derefter sættes på bageplader og ind i ovnen – og du slipper for at ælte og have fingrene i dejen. Fordi de er så nemme, bager vi dem også når vi skal have gæster til fødselsdage, frokost og brunch.

Skal du bage til madpakken eller udflugten, så prøv også disse rugbrødsboller.

30 minutter
15 stk
Forberedelse
10 minutter + 10 timer hævning
Tilberedningstid
20 minutter

Ingredienser

10 g gær

8 dl lunkent vand (jeg blander 6 dl koldt vand med 2 dl kogende)

2 spsk rapsolie

1 tsk sukker

150 g havregryn

50 g rugmel eller sigtet speltmel

½ tsk salt

625 g hvedemel

Valgfrit: birkes

Fremgangsmåde

Dagen før:

Rør gær ud i det lunkne vand (jeg bruger et piskeris).

Tilsæt rapsolie og sukker og rør til sukker er opløst.

Tilsæt havregryn og rugmel (jeg bruger piskeriset til at røre det i, så rugmelet ikke klumper).

Tilsæt salt og hvedemel (kom lidt i af gangen) og brug en grydeske til at røre dejen sammen. Du skal blot røre til dejen er ensartet.

Lad dejen hæve tildækket i 30 minutter på køkkenbordet og stil den derefter i køleskabet hvor den hæver videre natten over (ca. 10 timer).

På dagen:

Forvarm ovnen til 250 grader varmluft.

Beklæd to bageplader med bagepapir og tag dejen ud af køleskabet.

Brug to spiseskeer til at sætte klatter af dej på bagepladerne (ca. 1 stor spsk dej pr bolle). Jeg får 15 boller ud af en portion dej.

Drys evt. bollerne med birkes.

Sæt begge plader i den forvarmede ovn og skru derefter ovnen ned til 200 grader varmluft. Bag bollerne i 15-18 minutter til de er gyldne og gennembagte og lad dem afkøle på rist.

Server de lune boller på morgenbordet, til fødselsdage eller andre hyggelige stunder. Eller server dem afkølede på fx frokostbordet, i madpakkerne eller på skovturen.

Fryseegnet
Ja (se tip)
Lær mere om madspild

Tip til denne opskrift

Vi fryser altid overskydende boller ned. De afkølede boller kommes i fryseposer og i fryseren. Herefter kan vi nemt tø boller op i mikroovnen efter behov. 1 bolle får 30-60 sekunder, 2 boller får 60-90 sekunder osv. Du kan selvfølgelig også opvarme dem i ovnen (skyl de frosne boller under den kolde hane inden de kommes i ovnen – så undgår du at de bliver tørre) eller lade dem tø op på køkkenbordet (vi er dog fan af optøning i mikroovn! De bliver næsten som nybagte!).

Har du rester?

Glutenfri tip

Opskriften er ikke glutenfri
Andre gode forslag
SE alle Opskrifter
Kendt fra
Familieliv 
På Budget
Af Kristine Melgaard-Mani
100.000+ følgere
Her på hjemmesiden finder du budgetvenlige opskrifter, gode sparetips, tanker om økonomi og idéer til aktiviteter for børnefamilien.
Copyright © 2024 Familieliv På Budget
CVR-nr.: 39431157
Created and hosted by