Og så er de virkelig budgetvenlige: 15 af de her økologiske koldhævede boller koster nemlig kun 10,-! Bollerne skal blot røres sammen aftenen inden, hæve på køl og derefter sættes på bageplader og ind i ovnen – og du slipper for at ælte og have fingrene i dejen. Fordi de er så nemme, bager vi dem også når vi skal have gæster til fødselsdage, frokost og brunch.
Skal du bage til madpakken eller udflugten, så prøv også disse rugbrødsboller.
10 g gær
8 dl lunkent vand (jeg blander 6 dl koldt vand med 2 dl kogende)
2 spsk rapsolie
1 tsk sukker
150 g havregryn
50 g rugmel eller sigtet speltmel
½ tsk salt
625 g hvedemel
Valgfrit: birkes
Dagen før:
Rør gær ud i det lunkne vand (jeg bruger et piskeris).
Tilsæt rapsolie og sukker og rør til sukker er opløst.
Tilsæt havregryn og rugmel (jeg bruger piskeriset til at røre det i, så rugmelet ikke klumper).
Tilsæt salt og hvedemel (kom lidt i af gangen) og brug en grydeske til at røre dejen sammen. Du skal blot røre til dejen er ensartet.
Lad dejen hæve tildækket i 30 minutter på køkkenbordet og stil den derefter i køleskabet hvor den hæver videre natten over (ca. 10 timer).
På dagen:
Forvarm ovnen til 250 grader varmluft.
Beklæd to bageplader med bagepapir og tag dejen ud af køleskabet.
Brug to spiseskeer til at sætte klatter af dej på bagepladerne (ca. 1 stor spsk dej pr bolle). Jeg får 15 boller ud af en portion dej.
Drys evt. bollerne med birkes.
Sæt begge plader i den forvarmede ovn og skru derefter ovnen ned til 200 grader varmluft. Bag bollerne i 15-18 minutter til de er gyldne og gennembagte og lad dem afkøle på rist.
Server de lune boller på morgenbordet, til fødselsdage eller andre hyggelige stunder. Eller server dem afkølede på fx frokostbordet, i madpakkerne eller på skovturen.