Én af mine og Wilhelms livretter (og herhjemme hedder retten faktisk 'golognæse', for Wilhelm kunne ikke udtale 'bolognese' da han var yngre... og navnet 'golognæse' har vi holdt fast i)! Bolognese hvor det hakkede oksekød er erstattet af beluga linser, og er du ikke vant til at bruge linser i madlavningen, så er denne ret et godt og nemt sted at starte. Linser kræver ikke anden forberedelse, end at du skal skylle dem i koldt vand (brug en sigte) inden tilberedning. Når de er skyllet kan du tilsætte dem direkte til din gryderet og lade dem simre med til de er møre (ca. 15-20 minutter).
Det er flere år siden jeg sidst har lavet bolognese med hakket oksekød, for jeg foretrækker den kødfri version. Og så er det praktisk og nemt at vi altid bare kan have tørre linser og hakkede tomater i skabet, så der nemt kan tilberedes en omgang bolognese.
Beluga linser kan du bl.a. købe i Netto og hos de større supermarkeder (Kvickly, Føtex, Bilka m.fl.) og på nettet (fx hos matas, med24.dk m.fl). Hos Matas og med24.dk kan de ofte købes på tilbud (hold bl.a. øje med når Matas har "3 for 2" for på helsevarer)
Hvis du vil lave flere retter med linser, så vil jeg anbefale dig min opskrift på millionlinser.
Beluga bolognese:
1 løg
2 gulerødder
2 hvidløgsfed
2 spsk olivenolie
1 spsk smør
2 tsk tørret oregano
1 tsk tørret timian
1 tsk salt
1 bouillonterning (okse eller grøntsag)
½ liter kogende vand
2 dåser hakket tomat
1½ spsk ketchup
Peber
200 g beluga linser
3 laurbærblade
Tilbehør:
300-400 g spaghetti eller pasta
Hak løget og riv gulerødder fint. Pil hvidløgsfeddene.
Varm en gryde med olivenolie, og steg de hakkede løg i 4-5 minutter, til de er klare. Tilsæt smør, oregano, timian, og pres hvidløgsfed i. Rør sammen i ca ½ minut, og tilsæt så de revne gulerødder og salt. Lad stege i 3-5 minutter, til gulerødderne er faldet sammen og blevet let bløde.
Rør bouillonterningen ud i det kogende vand, og tilsæt til gryden sammen med hakkede tomater, ketchup og peber. Skyl linserne i en sigte, og kom dem i gryden. Rør godt rundt, og kom laurbærblade i.
Kog op imens du rører, og når den bobler godt, så skru ned til lidt under middelvarme, og læg låg på. Lad simre i 15-20 minutter under låg (rør godt rundt ca hver 10. minut, så linserne røres ud og ikke klumper sammen).
Kog spaghetti/pasta når der er ca 10 minutter tilbage af simretiden for bolognesen. Følg kogeanvisning på pakken.
Bolognesen er færdig, når linserne er møre – kog dem ikke for længe, hvis du vil undgå, de bliver melede. Smag til med salt, peber og evt mere timian og oregano.
Server bolognesen med spaghetti.
For ekstra luksus kan du toppe med revet parmesanost og servere en tomatsalat til.