Opskriften på chili sin carne er fra min kogebog 'Familieliv På Budget' og er fra kapitlet 'Til særlige lejligheder' - bogen kan du købe her.
Genial gæstemad der kan laves i god tid (og også et par dage før – vent blot med at tilsætte bønnerne til når du genopvarmer retten). Du kan gange opskriften op så mange gange du har lyst (det kræver bare en gryde der er stor nok). Vi serverede den til en fødselsdag for 16 personer, og det var simpelthen så nemt – og noget alle kunne lide! Og så er chili sin carne en virkelig billig ret at lave, og tilbehøret kan du variere alt efter lyst og budget. Du kan undlade cayennepeber hvis børn spiser med, og i stedet servere stærk salsa til.
Chili sin carne
1 løg
2 hvidløgsfed
1 squash
2 gulerødder
1 dl quinoa
3 tsk stødt spidskommen
1 tsk løgpulver
1½ tsk stødt kanel
1 tsk røget paprika
1 tsk stødt koriander
1 tsk sød paprika
Et lille drys cayennepeber
3 spsk olivenolie
1 tsk salt
3 dl vand kogende vand + 1 terning okse- eller grøntsagsbouillon
2 dåser hakket tomat
3 dåser bønner (fx 2 dåser kidney og 1 dåse sorte)
25 g mørk chokolade
Tilbehør – udvælg det du har lyst til
Ris
Tortillachips
Salsa
Lime
Creme fraiche
Guacamole
Majskolber
Frisk koriander
Jalapenos
Frisk rød chili
Skær løg i tynde både og hak hvidløg fint (hold dem adskilt). Riv squash og gulerødder fint. Skyl quinoa i en sigte.
Kom alle krydderierne i en varm gryde og rør til der dufter dejligt. Tilsæt olivenolie og løg og steg i 3-4 minutter til løgene er bløde. Tilsæt hvidløg og rør et kort øjeblik og tilføj så squash og gulerødder. Steg i 4-5 minutter til de er faldet sammen og blevet let bløde.
Imens grøntsagerne steger, koges vand og røres med bouillon. Kom bouillonen og de hakkede tomater i gryden, og rør godt rundt. Læg låg på, og lad retten simre ved svag varme i 30 minutter (og gerne længere, hvis tiden er til det).
Skyl quinoa i en sigte under koldt vand, kom i gryden og lad retten simre i yderligere 15 minutter til quinoa er mør (tilsæt evt ekstra vand undervejs så retten ikke koger tør). Sæt ris over og klargør det ønskede tilbehør, imens retten simrer.
Skyl bønnerne under koldt vand i et dørslag, knæk chokoladen i mindre stykker og kom det i gryden. Varm retten godt igennem, smag til med ekstra krydderier og server med det ønskede tilbehør.