Tidligere røg vandet fra dåsen med kikærtevand direkte i afløbet, og jeg blev ret overrasket (og glad!) da jeg fandt ud af, at det kan bruges som erstatning for æg i bl.a. mayonnaise og marengs. Og så kan denne opskrift tilmed ikke gå galt og ende med skilt mayonnaise.
Opskriften på mayonnaise på kikærtevand er fra min kogebog Bælgfrugter På Bordet. I bogen finder du også opskriften på lækre marengsbunde på kikærtevand (og uden æg).
Mayonnaise på kikærtevand
½ dl vand fra en dåse kikærter (også kaldet aquafaba)
2 dl smagsneutral olie, gerne raps
½ tsk salt
½ tsk citronsaft
½ tsk eddike
¼-½ tsk dijonsennep
Kom alle ingredienser i et højt glas (hvor der er plads til brug af en stavblender). Sørg for at glasset og stavblender er helt rene! Placer stavblenderen i bunden af glasset og start den. Efter et kort øjeblik vil massen tykne. Bevæg nu stavblenderen op og ned til du har en ensartet mayonnaise. Smag til, og lad gerne mayonnaisen stå på køl i 10-15 minutter før den serveres.

