Reklame for Danish Crown. Madplan til 5 dage / 4 personer og med bælgfrugter på menuen alle dage. Her finder du madplan, indkøbsliste samt opskrifter på 5 nemme retter, og flere af dagene skal du blot forvandle resterne fra dagen før, til et nyt lækkert måltid.
På menuen (til 4 personer):
Dag 1: frikadeller med linser, serveret med ovnbagte rodfrugter og bearnaisesauce
Dag 2: pitabrød med rester af frikadeller, tzatziki, grønt og ovnfritter
Dag 3: hokkaidosuppe med røde linser, toppet med bacon, purløg, græsk yoghurt og sprøde rugbrødsstænger
Dag 4: wraps med mexilinser, creme fraiche dressing, salsa og grønt
Dag 5: mexi bowl med rester af mexilinser, ris, grønt og tortillachips
Indkøbsliste – aftensmad til 5 dage / 4 personer
Rugbrød, gerne tørt (4-6 skiver)
1 pakke pitabrød (à 4 stk)
400 g hakket grisekød (8-12 % fedt)
200 g bacon i skiver
5 løg
4 rødløg
Hvidløg
1½ kilo rodfrugtmix
1½ kilo kartofler
2 agurker
2 avocadoer
Purløg
Ingefær
1 stor spidskål (eller 2 små)
500 g tomater
1 æble
1 citron
2 røde peberfrugter
1 hokkaidogræskar (ca 1 kilo)
1 dåse grønne linser (240 g drænet vægt)
150 g røde splitlinser (tørre)
400 g belugalinser (tørre)
Jasminris (3 dl)
2 poser taco krydderimix
1 glas salsa
1 glas jalapenos
1 pose tortillachips (180-200 g)
1 pakke tortillas (à 6 stk)
1 stor dåse majs eller 2 små (eller majs fra frost)
1 glas bearnaisesauce (à ca 400 g)
500 g græsk yoghurt 10%
500 g creme fraiche 18%
Piskefløde (½ dl)
Basislager
Salt
Peber
Tørret timian
Stødt spidskommen
Løgpulver
Hvidløgspulver
Grøntsagsbouillonterning
Oksebouillonterning (kan erstattes af grøntsags)
Rapsolie
Olivenolie
Hvedemel
Havregryn
Smør
Æg (2 stk)
Mælk (½ dl)
Madplan dag 1: frikadeller med linser, serveret med ovnbagte rodfrugter og bearnaisesauce
4 personer (+ rester til dag 2) – 55 minutter
Følg opskriften på frikadeller med linser her. Imens frikadellefarsen hviler på køl, klargøres rodfrugterne. Skræl alle rodfrugterne (1½ kilo - gem dog 2 gulerødder til hokkaidosuppe på dag 3) og pil 2 rødløg.
Forvarm ovnen til 200 grader almindelig ovn. Skær rodfrugterne i stænger og vend dem i lidt olivenolie, salt, løgpulver, hvidløgspulver og tørret timian. Bred dem ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Skær rødløgene i grove både og kom dem med på bagepladen. Dryp dem med lidt olie, salt og tørret timian.
Kom bagepladen i den forvarmede ovn og bag rodfrugterne i ca 30 minutter til de er møde.
Imens rodfrugterne bager, steges frikadellerne. Der bliver 24 stk ud af en portion fars; servér 16 stk i dag, og gem de resterende 8 stk til dag 2 (pitabrød).
Kort inden servering opvarmes bearnaisesauce som anvist på glasset.
Server frikadellerne med rodfrugter og bearnaisesauce.
Madplan dag 2: pitabrød med rester af frikadeller, tzatziki, grønt og ovnfritter
4 personer – 35 minutter
Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Skrub kartoflerne, men lad skrællen blive på (gem 2 kartofler til hokkaidosuppe på dag 3). Tør kartoflerne godt i et tørt og rent viskestykke. Skær dem i stænger og vend dem i lidt oliven- eller rapsolie. Bred dem ud på en bageplade beklædt med bagepapir og drys dem med lidt salt. Sæt bagepladen i den forvarmede ovn og bag kartoffelfritterne i ca 25 minutter til de er gyldne (vend dem én gang undervejs).
Imens kartoflerne bager i ovnen, klargøres tzatziki og det grønne tilbehør:
Tzatziki: Riv 1 agurk og lad den dryppe godt af i et dørslag (pres gerne med en grydeske, så der løber så meget vand fra som muligt). Rør sammen med 300 g græsk yoghurt, 1 hvidløgsfed, salt og peber. Top evt med lidt olivenolie.
Grønt tilbehør: snit 1/3 spidskål meget fint (brug mandolinjern hvis du har), skær 1/3 af tomaterne i både eller skiver og skær et lille rødløg i meget tynde skiver eller både.
Genopvarm frikadellerne (8 stk) i mikroovnen eller i ovnen (bedst i en mikroovn) og varm pitabrødene som anvist på pakken.
Servér pitabrød med grønt, tzatziki og frikadeller samt fritter.
Madplan dag 3: hokkaidosuppe med røde linser, toppet med bacon, purløg, græsk yoghurt og sprøde rugbrødsstænger
4 personer – 45 minutter
Følg opskriften på suppe samt toppings her (servér suppen med græsk yoghurt (200 g), bacon (200 g), purløg og sprøde rugbrødsstænger (4-6 skiver rugbrød)).
Har du rester af ingefær og piskefløde som du ikke kan nå og bruge inden udløb, så kan du læse mere om nedfrysning her: piskefløde og ingefær.
Madplan dag 4: wraps med mexilinser, creme fraiche dressing og grønt
4 personer (+ rester til dag 5) – 35 minutter
Følg opskriften på mexilinser her, men lav dobbeltportion!
Rør en dressing af 250 g creme fraiche, salt, peber, 1 lille fed presset hvidløg og lidt løgpulver.
Snit 1/3 spidskål meget fint (brug gerne mandolinjern), skær 1/3 tomater i både, dræn 1 dåse majs (bruger du en stor dåse, så gem halvdelen til dag 5), skær ½ agurk og 1 avocado i skiver eller tern, hak ½ rødløg meget fint (gem den anden halvdel til dag 5).
Varm tortillas som anvist på pakken og servér med mexilinser (gem halvdelen af mexilinserne til dag 5), grønt og creme fraiche dressing samt ½ glas salsa og ½ glas jalapenos.
Madplan dag 5: mexi bowl med rester af mexilinser, ris, grønt og tortillachips
4 personer – 25 minutter
Kog 3 dl ris som anvist på posen.
Snit resterne af spidskål (1/3), tomat (1/3), agurk (½) og rødløg (½) og skær avocado (1 stk) i skiver.
Genopvarm mexilinserne fra dag 4 (fx i mikroovn, alternativt i en gryde tilsat en lille smule vand) og server dem i bowls med ris, grønt, majs, creme fraiche (250 g), salsa (½ glas), jalapenos (½ glas) og tortillachips (1 pose).